Znakomite źródła wapnia na diecie bezmlecznej
Pytanie od pacjentki: Jak mogę zapewnić sobie odpowiednią ilość wapnia w diecie, jesli nie jadam mleka krowiego i jego przetworów?
Coraz częściej spotykam się nietoleracją lub nawet alergią na produkty mleczne podczas pracy z pacjetami. Sama mam nietolerancje mleka krowiego i nawet będąc w ciaży nie jadlam produktów nabiałowych, mając znakomity poziom wapnia oraz innych mierałów. Podobnie z moją córeczką, która nigdy prodktów nabiałowych nie spożywała i nie spożywa, a jej układ chrzętno-kostny jest w znakomitym stanie. Ponato, jakość produktów mlecznych dostępnych obecnie w sklepach pozostawia wiele do życzenia. Poprzez procesy pasteryzacji, homogenizacji i konserwacji produkty te są coraz gorzej strawne, a nawet zdarza się że toksyczne. Wapń znajduje się w produktach nabiałowych, ale z powodu nieporządanych dodatków, oraz ubytku enzymów z wiekiem nasz organizm nie jest w stanie wapnia wchłoność i odpowiednio wykorzystać.
Warto podkreślić iż w każym podręczniku do medycyny wspomniane jest iż ok. 3 roku życia ginie enzym do trawienia cukru mlecznego, a obecnie tak wiele dzieci rodzi się zupełnie bez tego enzymu.
Zatem, gdzie szukać wapnia?
Zdrowe źródła, które polecam wg kolejności występowania wapnia w 100 g produktu:
- mak niebieski;
- migdały;
- figi suszone;
- natka pietruszki;
- orzechy laskowe;
- jarmuż;
- żółtko jaja kurzego;
- morele suszone;
- kakao;
- słonecznik;
- sezam;
- fasola gotowana;
- kapusta włoska;
- dynia;
- oliwki;
- płatki owsiane;
- mleka roślinne szczegolnie owsiane, migdałowe, jaglane.
Komentarze
Patrycja
Dzięki za listę!
Smak Projektu
Osobiście nie wyobrażam sobie mojej diety bez mleka