Złote mleko na wagę złota

Istnieją różnorodne przepisów na przyrządzanie mikstur leczniczych z udziałem kurkumy– jednym z nich jest Złote Mleko – tradycyjny arjuwedyjski napój rozgrzewający, który podnosi odporność, zwalcza infekcje, usuwa śluz (bardzo potrzebne o tej porze roku), "smaruje" stawy od wewątrz, ułatwia zasypianie i jest pomocny przy leczeniu depresji. Jest to mój ulubiony sposób na „przyjmowanie” kurkumy oprócz tego, że dorzucam ją właściwe do każdego posiłku.

W medycynie chińskiej i arjurwedyjskiej kurkuma ceniona jest od wieków jak środek m. in. przeciwwirusowy, przeciwzapalny, przeciwbólowy jak również przeciwgrzybiczny (zatem i przeciwcandidowy!). W świetle badań naukowych, kurkumina, podstawy składnik kurkumy wykazuje ponad 400 korzyści zdrowotnych, również działanie przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe. Zdaniem Dr Saraswati Sukmar onkolog z Uniwersytetu Hopkinsa: „kurkumina jest prawdopodobnie najpotężniejszym naturalnym przeciwnowotworowym składnikiem odżywczym, jaki istnieje”. Gorąco zachęcam do włączenia jej do swojej diety, jako regularną profilaktykę zdrowia. Ponadto, znam wiele historii moich pacjentów, którzy znakomicie poradzili sobie z przeziębieniami przez wypicie kilku porcji złotego mleka np. po przemarznięciu czy podczas ataku wirusa.

 Składniki potrzebne do pasty, z której póżniej zrobimy „Złoty Napój”:

  • 1/4 szklanki świeżej kurkumy (nowe opakowanie, aby nie była zwietrzała);
  • 1/2 szklanki wody;
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego (ze względu na piperynę, która wzmaga wchłanianie kumaryny zawartej w kurkumie!).

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki łączymy i gotujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, gotując przez co najmniej 10 minut, mieszając drewnianą łyżka . Koniecznie na wolnym ogniu i ciągle mieszając. Powinna powstać swego rodzaju pasta. Potem czekamy aż ostygnie, przekładamy do szklanego naczynia i przechowujemy w lodówce.

Do sporządzenia pojedynczego napoju potrzeba szklankę mleka, polecam mleka roślinne, u nas znakomicie sprawdza się mleko owsiane, jaglane, ale mleka tj. migdałowe, ryżowe lub kokosowe również znakomicie się sprawdzają. W ciepłym lub gorącym/gotującym mleku rozpuścić 1 łyżeczkę pasty, można rozpocząć od mniejszych ilości, opcjonalnie warto również dodać 1 łyżeczkę oleju kokosowego i/lub miód do smaku.

Ten napój wspaniale rozgrzewa i doskonale nadaje się na pobudzenie odporności rano lub na wieczorny relaks i lepszy sen.

I jeszcze ciekawostka kurkuma wybiela zęby!  Naprawdę, ale o tym może innym razem :)

 

Polecam też zapoznanie się z przepisem na kule mocy - smaczny zastrzyk energii oraz na syrop miodowy pełen zdrowia.
Dodaj komentarz
Script logo
Zadaj pytanie