Zakwas buraczany - nie tylko na Święta

Zakwas to dla mnie jeden z najzdrowszych i najmaczniejszych czerwonych trunków. Gości u mnie w lodówce i fermentując w szafce przez cały okres jesieni i zimy. A wigilijny barszcz jest z niego przepyszny.

Dlaczego jest taki wspaniały?

Buraki wzmacniają odporność, zapobiegają anemii, dostarczają wielu antyoksydantów, witamin i minerałów m. in. żelaza, wapnia, potasu i magnezu, wzmacniają układ krwionośny, również oczyszczają wątrobę. Ukiszony ekstrakt z buraków ma spotęgowane właściwości buraków surówych, dodatkowe ilości witaminy C i B. Występujący w zakwasie kwas mlekowy i błonnik pobudzają pracę jelit, a przy tym działąją odtruwająco i wspomagająco w procesie oczyszczania z toksyn.

W procesie fermentacji obniża się zawartość cukru, dzięki temu są mniej kaloryczne i lepiej trawione.

Muszę przyznać się że zdarzyło mi się kiedyś, że zakwas się nie udał, ale poniżej podaje sprawdzony przepis na zakwas w słoiku litrowym. Ja ostatnio używam 3 litrowego słoika do kiszenia ogórków i potrajam ilość składników.

 

Zakwas buraczany

Czas przygotowania: 5 minut + ok. 5 dni oczekiwania

 
Składniki na słoik:
  • 500 g buraków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka pieprzu
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki wody
 
Przygotowanie:

Bu­ra­ki obrać i po­kro­ić na ósem­ki. Ukła­dać cia­sno w czy­stym słoju, po­mię­dzy bu­ra­ki wci­ska­jąc wszyst­kie przy­pra­wy. Na ko­niec wsy­pać sól oraz wlać wodę, za­mknąć słój i po­trzą­snąć kilka razy. Po­sta­wić i de­li­kat­nie od­krę­cić, aby na­kręt­ka była luź­niej za­krę­co­na.

Za­mknię­ty słoik od­sta­wić do ku­chen­nej szaf­ki na około 5 – 7 dni. Po czte­rech dniach można od­krę­cić słoik i spraw­dzić czy­stą ły­żecz­ką smak za­kwa­su i w za­leż­no­ści od stop­nia kwa­so­wo­ści po­zo­sta­wić go jesz­cze na na 1 – 3 dni. Za­kwas jest dobry, kiedy ma głę­bo­ki, lekko kwa­sko­wa­ty aro­mat i ciem­ną barwę.

Ważne, aby

  • Upew­nić się, że słoik był czy­sty – dla pew­no­ści do­brze jest go wcze­śniej wy­pa­rzyć.
  • Wszyst­kie bu­ra­ki muszą być przy­kry­te wodą, nie mogą wy­sta­wać poza poza jej wy­so­kość.
Jeśli na szczy­cie za­kwa­su ze­bra­ła się piana, to nic złego – do­pó­ki w sło­iku nie ma ple­śni za­kwas jest dobry.

Go­to­wy za­kwas mo­żna prze­ło­żyć do lo­dów­ki i zużyć w ciągu tygodnia lub dwóch.

Na zdrowie! :)

Polecam też odrzywiający płuca kompot gruszkowy.
oraz przepis na syrop miodowy, który szybko rozprawi się z przeciębieniem.

Komentarze

Elżbieta

kiedy pije się ten zakwas buraczany? Jak przygotowuje się ten kompot gruszkowy i syrop miodowy?

Joanna Brejecka-Pamungkas

Pani Elżbieto, zakwas buraczany najlepiej jest spożywać przed posiłkami np. w dwóch porcjach po pół szklanki.
Klikając na podświetlony tekst kompot gruszkowy oraz syrop miodowy przejdzie pani przez aktywne linki do przepisów.

pozdrawiam

Joanna Brejecka-Pamungkas

Dodaj komentarz
Script logo
Zadaj pytanie