Vege pasztet

Czy lubicie pasztety? W naszej rodzinie cieszą się one dużym powodzeniem ze względu na przyjazną formę spożywania i znakomite sycące źródło białka, a dodatek przypraw sprawia, że wątroba nie cierpi i nie czujemy nieprzyjemnych wzdęć. Poniżej mam dla was właśnie taki wspaniały przepis na pasztet, naprawdę polecam.

 

Składniki:

  • ok. 1 łyżeczki tymianku oraz majeranku;
  • 2 łyżki oleju kokosowego;
  • 1 łyżka pestek słonecznika; 
  • 1 łyżka pestek dyni;
  • 2 ugotowane na twardo jajka;
  • gałązka świeżego rozmarynu;
  • 1 łyżeczka świeżej bazylii;
  • ząbek czosnku;
  • pół średniej cebuli;
  • 2 szklanki ugotowanej fasolki mung;
  • łyżeczka soku z cytryny;
  • 1 łyżka kaparó;
  • 2 łyżki mąki jaglanej;
  • szczypta pieprzu;
  • sól do smaku.

Wykonanie:

Fasole namoczyć na noc, ugotować. Do pojemnika dodać tymianek, majeranek, olej, pestki, jajko – zblendować. Po czym dodać podsmażoną delikatnie cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek (najlepiej na 15 przed dodaniem, aby w pełni czerpać z jego właściwości), czarny pieprz, sól, ugotowaną fasolę, cytrynę, oraz kapary. Ponownie zblendować, dodać mąkę jaglaną. Wymieszać ponownie, włożyć do formy w kształcie brytfanny wysmarowanej olejem kokosowym. Można posypać na wierzchy dowolnymi pestkami, i zapiekać w temperaturze ok. 180 st C przez godzinę.

Pasztet ten szczególnie wzmacnia element nerek, wiec będzie nam dodawał energii, jest również lekki dla wątroby, która bywa nadaktywna wiosenną porą.

Smacznego !

Joanna Brejecka-Pamungkas

Polecam też zapoznanie się z przepisem na wiosenne placuszki jaglane.

 

Dodaj komentarz
Script logo
Zadaj pytanie