Szparagi misowo-sojowe

Szparagi zawierają ogromne bogactwo witamin i składników mineralnych. Mają właściwości przeciwnowotworowe, wspierają rozwój płodu, mają bardzo mało kalorii – jedynie 18 kcal na 100 g oraz, a może przede wszystkim są jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków.

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów

Sos:

  • 1 łyżka jasnego miso
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 łyżki wody
  • Do dekoracji: drobno pokrojony szczypiorek, prażony biały sezam

Przygotowanie:

Ugotować szparagi w osolonej wodzie przez kilka minut.

Podczas gotowania szparagów można przygotować sos. Zmieszać wszystkie składniki w blenderze lub energicznie rozmieszać przy pomocy trzepaczki, ew. dosmakować przyprawami.

Ugotowane szparagi wyłożyć na talerz, posypać szczypiorkiem i sezamem i gotowe.

W naszym domu najlepiej smakują podawane z ryżem jaśminowym.

Zapraszam tez do wypróbowania domowych izotoników

Smacznego

ND CCN Joanna Brejecka-Pamungkas

 

Dodaj komentarz
Script logo
Zadaj pytanie