Super zdrowa bezglutenowa Pizza

Pizza warzywna - kalafiorowa

Wiem, że dla wiekszości z Was to nie to samo co prawdziwa glutenowa pizza, ale warto spobować takiej lekkiej warzywnej alernatywy. 

U nas w domu przyjęła się znakomicie, spróbujcie sami.

Składniki na spód:

  • 1 wiekszy kalafior 
  • 1 czerwona cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól, pieprz do smaku

Sos:

  • 1 szklanka przecieru pomidorowego 
  • 2 ząbki czosnku
  • organo i bazylia 

Dodatki:

tutaj pełan dowolność

u mnie:

  • papryka czerwona, żółta i zielona
  • cukinia 
  • suszone pomidory z oleju
  • oliwki 
  • świeża bazylia i oregano 

Wykonianie:

Pół kalalafiora ugotować, a drugie pół zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć delikatnie i zblendować z ugotowaną częścią kalafiora razem na puree, dodać starty kalafior. 
​Rozmarować masę na blaszce wyłożonej papierem i piec ok. 25 minut w temperaturze 180 st C.

Podczas oczekiwania można przygotować sos przez połączenie podsmażonego czosnku z przyprawami. 

Na pizzy ułożyć warzywa pokrojone w plastry lub słupki i dowolne skladniki, używając cukini griluję ją delikatnie na patelni, po upieczeniu nakładam świeże zioła. 

 

Smaczego :)

ND CCN Joanna Brejecka-Pamungkas 

 

 

Dodaj komentarz
Script logo
Zadaj pytanie