Olej najlepszy do smażenia

Pani Beata zapytała:

Na jakim oleju bezpiecznie jest smażyć?

Smażenie jest metodą wzmacniania energii yang pożywienia, natomiast nie należy nadużywać tej metody przygotowania posiłków gdyż za bardzo może obciążyć wątrobę, pęcherzyk żółciowy lub serce.

W Chinach najbardziej popularne jest bardzo szybkie smażenie w ekstremalnej temperaturze w woku, co sprawia, iż składniki przygotowywane w ten sposób są chrupiące na zewnątrz a soczyste w środku.
Niezwykle ważne jest, jakiego rodzaju tłuszczu używamy do smażenia. Najkorzystniej używać tłuszczów, które mają wysoką temperaturę dymienia. Temperatura dymienia jest to moment, w którym pod wpływem wysokiej temperatury olej zaczyna się palić i wydzielać rakotwórcze substancje.

Im wyższa temperatura dymienia tym odporniejszy i termicznie stabilniejszy jest olej.

Najlepszymi tłuszczami do smażenia są:

  • masło klarowane, czyli ghee (temp. dymienia powyżej 250 st. Celsjusza)- wzmacnia energetykę potraw, poprawia jakość krwi i nawilżenie organizmu;
  • smalec (temperatura dymienia ok. 220 st. Celsjusza);
  • olej kokosowy (wysoka temperatura dymienia, waha się w zależności od producenta) - jest olejem nasyconym, znakomicie nadaje się do spożywania dla dzieci. Ma silne właściwości nawilżające, jak również przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne.

 

Joanna Brejecka-Pamungkas

Dodaj komentarz
Script logo
Zadaj pytanie