Najprostszy chleb bezglutenowy

Bezglutenowy chleb gryczany

Składniki:

  • 500 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej lub mniej wg uznania
  • 700 ml wody + więcej do uzupełnienia

Wykonanie:

Kaszę opłukać na sitku, umieść w misce i zalać wodą (700 ml). Odstawić na noc (minimum 8 godzin). Przez ten czas ziarna napęcznieją, staną się delikatnie lepkie, a na wierzchu może utworzyć się pianka.

Rano przemieszać zawartość miski i uzupełnić wodę pochłoniętą przez kaszę. Ziarna powinny znajdować się cały czas pod minimalną ‚warstwą’ wody. Odstawić na cały dzień.

Wieczorem skontrolować poziom wody. Jeżeli na wierzchu unosi się sporo płynu, odlać nadmiar. Klejącą kaszę zmiksować w blenderze na pół gładko. Dodać sól i wymieszać Przełożyć do uniwersalnej keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Umieść w (zimnym) piekarniku lub owinąć ściereczką i pozostaw w zacisznym miejscu na całą noc. Przez ten ciasto wypełni całą foremkę, a na wierzchu powinien pojawić się zaokrąglony „brzuszek”.

Chleb umieścić w piekarniku (lub nie wyjmować go jeżeli spędził w nim noc) i nagrzać do 200 stopni C. Piec 50-55 minut. Na wierzchu pojawi się lekko pęknięta, chrupiąca skórka.

Wyjąć foremkę, odkleić  papier i wystudzić na kuchennej kratce. Kroić ostrym nożem.

Smacznego!

 

Polecam również przepis na pyszne szaszłyki idealne nie tylko na grilla.

ND CCN Joanna Brejecka-Pamungkas

Dodaj komentarz
Script logo
Zadaj pytanie