Mleko owsiane - zrób je sam

Czy lubicie mleka roślinne? Nasza rodzina bardzo. Mleko owsiane było ulubionym mojej córeczki i mam do niego szczególny sentyment. Obecnie w sklepach mamy dostęp różnych mlek roślinnych np. ryzowe, kokosowe, orzechowe, jaglane itp. Można je kupować lub robić samodzielnie.

Owies jest bardzo odżywczy, wzmacnia śledzionę a co za tym idzie odporność i trawienie. Ponadto, ma kojący wpływ na układ trawienny, szczególnie błonę śluzowa żołądka. Jest szczególnie zalecany dla osób osłabionych, rekonwalescentów, a zdrowym doda energii. Znakomicie wzmocni dzieci blade i osłabione, jeśli nie maja nietolerancji owsa.

Składniki:

  • 1 litr wody przegotowanej
  • 10 łyżek płatków owianych
  • Szczypta soli lub łyżeczka miodu

 

Wykonanie:

Płatki namoczyć na noc w litrze przegotowanej wody, i w zależności od preferencji smakowych dodać odrobine soli lub miodu. Rano zmiksować dokładnie i przecedzić przed gazę. Powstały płyn to mleczko owsiane, odpadowe płatki można użyć do zrobienia ciasteczek owsianych.

To takie proste :)

Mleczko owsiane może mieć bardzo różnorodne zastosowanie nadaje się do kawy, kakao, naleśników i innych przetworów.

Polecam przepis na złote mleko, które można zrobić na mleku owsianym http://www.naturalhealing.pl/zlote-mleko-na-wage-zlota.html

Smacznego :)

 

Joanna Brejecka-Pamungkas

Komentarze

Kasia

Pani Joanno ile takie mleko może stać w lodówce?

Joanna Brejecka-Pamungkas

Kilka dni pani Kasiu, 3-4 maksymalnie. Można dodać odrobinę soli, zadziała jak naturalny konserwant.

pozdrawiam

Dodaj komentarz
Script logo
Zadaj pytanie