Letnie szaszłyki na grilla i nie tylko

 

 

 

Korzystajmy z bogactwa świeżych warzyw i pięknej pogody dla wspólnych spotkań przyżądzając wspólne szaszłyki :)

 

 

Składniki na sos:

  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 2 łyżki oleju kokosowego, 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 2 ząbki czosnku, świeże zioła: bazylia, kolendra, rozmaryn
  • Sól do smaku, sos sojowy
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmieszać, aby powstał sos.

Pozostałe składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 czerwone cebule średniej wielkości
  • Garść oliwek
  • 30 dag pieczarek
  • 2 młode cukinie
  • Kilka kromek chleba razowego lub bezglutenowego,

W wersji mięsnej: kawałki dowolnego mięsa

Do zaprawy (sosu) włożyć pokrojone papryki, kapelusze pieczarek, cebulę pokrojoną w ćwiartki, oliwki, cukinie pokrojone w plastry, chleb lub mięso pokrojone w kostkę. Macerować wszystkie składniki przez około godzinę.

Po tym czasie nałożyć składniki na patyczki.

W domowych warunkach piec w piekarniku ok. 30 minut, a w sezonie grillowym na grillu lub przy ognisku aż do miękkości składników szaszłyków.

Smacznego :)

 

Polecam również przepis na niezwykle zdrową sałetkę z bobu.

ND CCN Joanna Brejecka-Pamungkas

Dodaj komentarz
Script logo
Zadaj pytanie