Letnia sałatka bobowa

Nie wiem jak Wy, ja cały rok czekam na sezon „bobowy”

Odkąd pojawił się świeży bób zjadam średnio pół kilograma dziennie, gdyż bardzo lubię jego smak ale ma również liczne walory odżywcze.

Ma naturę neutralną i należy do elementu Ziemi, jest bardzo odżywczy, wzmacnia śledzionę, żołądek i trzustkę.

Jedzmy go jak najczęściej!

Z reguły gotuję go w wodzie z przyprawami i jem solo, natomiast w ramach bobowego urozmaicenia bardzo pożywna letnia sałatka.

Dobra rada: Jeśli odczuwasz wzdęcia po strączkach spróbuj ugotować bób z łyżką kmninku.

Składniki:

  • Bób ok. 300 g
  • 3 jajka
  • rukola ok. 100 g
  • oliwa z oliwek
  • świeże zioła
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ugotować bób do miękkości, do wody podczas gotowania warto dodać sól, kminek, ja również dorzuca kilka plasterków świeżej kurkumy oraz imbiru. Obrać bób ze skórek, Zagotować jajka na twardo, pokroić w ćwiartki. Przygotować sos z oliwy z oliwek (można również użyć innego oleju) z dodatkiem ulubionych przypraw i ziół. W miseczce wymieszać rukolę z bobem oraz sosem, na wierzchu ułożyć ćwiartki jajek.

Smacznego :)

 

Polecam również przepis na letnią wariację arbuzową.

ND CCN Joanna Brejecka-Pamungkas

Dodaj komentarz
Script logo
Zadaj pytanie