Lekka zupa z jarmużem inspirowana Medycyną Chińską

Ta wiosenna zupa z jarmużem będzie ulgą dla układu trawiennego, jejzielone składniki będą wspomagały oczyszczanie wątroby oraz oczyszczały krew.

Mamy jeszcze wczesną wiosnę i dość chłodne powietrze stąd tego rodzaju ciepła zupa znakomicie ogrzeje zapobiegając wiosennym katarom lub przeziębieniom.

 

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy jaglnej;
  • 1 papryka;
  • 6 liści jarmużu;
  • 5 ziemniaków;
  • 1 łyżeczkę masła;
  • 1 liść laurowy;
  • ½ łyżeczki tymianki;
  • łyżeczkę lubczyku;
  • łyżeczka cytryny;
  • łyżeczka estragonu;
  • ½ pęczka szczypiorku;
  • ziele angielskie;
  • oregano;
  • bazylii;
  • gałązka rozmarynu;
  • 1 ząbek czosnku;
  • szczypta czarnego pieprzu;
  • trochę posiekanej natki pietruszki;
  • kiełki lucerny.

 

Wykonanie:

Dodawać nieśpiesznie składniki w podanej kolejności.

  • Zagotować 2 litry wody, dodać 1 liść laurowy, ½ łyżeczki tymianki, 1 łyżeczkę lubczyku.
  • Dodać 1 łyżeczkę masła, 1 surową, pokrojoną w paski paprykę, ok. 6 liści jarmużu pokrojonych w paski, kilka ziemniaków przekrojonych w ćwiartki.
  • Dodać ½ szklanki uprzednio wyprażonej kaszy jaglanej, ½ drobno pokrojonego pęczka szczypiorku, 3 ziarenka zioła angielskiego, 1 łyżeczka oregano oraz bazylii, gałązka rozmarynu, 1 ząbek czosnku, szczypta czarnego pieprzu.
  • Dodać soli do smaku.
  • Dodać łyżeczkę cytryny i łyżeczka estragonu.
  • Gotować ok. pół godziny. Na koniec dodać po garstce pietruszki oraz kiełków lucerny na talerzu.

Zachowanie kolejności zwiększy wibracyjne właściwości potrawy, choć nie jest warunkiem koniecznym, jeśli zajdzie pomyłka proszę nie wyrzucajcie zupy :) Proszę o ile to możliwe użyć świeżych ziół. 

Polecam też zapoznanie się z przepisem na wiosenne placuszki jaglane.
Dodaj komentarz
Script logo
Zadaj pytanie