Domowy ketchup
Lubicie ketchup? Przydaje się w kuchni? U nas szczególnie dla dzieci.
Nie polecam sklepowych ketchup ze względu na znaczną ilość konserwantów. Zapraszam do zrobienia własnego, pysznego, zdrowego ketchupu. Sezon na nasze pyszne pomidory nadal trwa, więc korzystajmy i można przygotować zapasy takiego ketchupu również na zimę.
Przepis jest prosty, oto potrzebne składniki:
- 1,5 kg pomidorów (dowolny rodzaj, ja najbardziej lubię malinowe)
- 1 cebula
- 2 łyżki miodu lub ksylitolu
- 1 łyżeczki soli kłodawskiej/himalajskiej
- 1-2 łyżek soku z cytryny
Przygotowanie:
Pomidory należy umyć i zblendować wraz z cebulą, a powstałą papkę przelać do patelni lub garnka. Posolić i zagotować pod przykryciem. Po zagotowaniu można odkryć pokrywkę i odparować masę aż będzie ciemniejsza. Można przetrzeć przez sito, aby usunąć skórki. Przelać ponownie do blendera i zmiksować z dodatkiem słodu, oraz cytryny, o można dodać również chili jeśli lubimy ostry smak ketchupu. Zagotować ponownie, sprawdzając czy ketchup ma już pożądaną przez nas konsystencje, jeśli tak przelewamy do słoików i pasteryzujemy przez 20-30 minut.
Jak Wam się udał? Smacznego :)
ND CCN Joanna Brejecka-Pamungkas