Domowe mleczko kokosowe

Mleczko kokosowe jest naszym domowym faworytem i na co dzień zużywamy go znaczne ilości. Obecnie dostęp do mlek roślinnych jest szeroki. Natomiast dobre mleko kokosowe jest dość kosztowne a własnego wyrobu mleko kokosowe to koszt od 2 zł, w zależności od rodzaju wiórek kokosowych, jakich użyjecie a jego przygotowanie również nie jest absorbujące.

Znakomicie nadaje się do kawy, wszelakich deserów, koktajli warzywnych ect.

 

Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 litr wody przegotowanej

Przygotowanie:

Wiórki zalewam litrem wody przegotowanej w garnku i odstawiam na noc.

Rano, podgrzewam garnek z zawartością do ok. 50-60 stopni (tak gorąco, aby parzyło w palce, ale nie gotowało się).
Blenduje miksturę i przelewam przez gazę, odciskając wiórki.

Powstałe mleko przelewam do butelki lub słoika, w miarę dostępności używam głownie szklanych naczyń. W lodówce mleczko się rozwarstwi, co jest normalnym procesem, więc najlepiej przed użyciem wstrząsnąć.

Smacznego!

W jakich kombinacjach mleczko kokosowe smakuje Wam najbardziej?

My latem najczęściej wkomponowujemy je w koktaile owocowe, baza do gotowania kasz i płatków.

 

Polecam również przepis na pyszny i prosty koktail malinowy.

ND CCN Joanna Brejecka-Pamungkas

Komentarze

Krynia

Mam pytanie o tą wodę co jest wewnątrz brązowego kolosa czy ona jest podobna tzn ma podobne właściwości. Bo często mąż kupuje kokosy i czasem ta woda się marnuje

ND CCN Joanna Brejecka-Pamungkas

Woda wewnatrz kokosa jest niezwylke wartościowa, pod żadnym pozorem proszę jej nie wylewać. Woda kokosowa jest bogata w niezbędne dla organizmu składniki tj. magnez, potas, wapń, fosfor oraz witaminy z grupy B. Znakomicie nawadnia gdyż jej poziom elektrolitów jest niemalże indentyczny jak w osoczu krwi ludzkiej.
Może pani przygotować własne mleczko przez zblendowanie wody oraz miąszu kokosa.

pozdrawiam

Dodaj komentarz
Script logo
Zadaj pytanie