Domowe mleczko kokosowe
Mleczko kokosowe jest naszym domowym faworytem i na co dzień zużywamy go znaczne ilości. Obecnie dostęp do mlek roślinnych jest szeroki. Natomiast dobre mleko kokosowe jest dość kosztowne a własnego wyrobu mleko kokosowe to koszt od 2 zł, w zależności od rodzaju wiórek kokosowych, jakich użyjecie a jego przygotowanie również nie jest absorbujące.
Znakomicie nadaje się do kawy, wszelakich deserów, koktajli warzywnych ect.
Składniki:
- 200 g wiórków kokosowych
- 1 litr wody przegotowanej
Przygotowanie:
Wiórki zalewam litrem wody przegotowanej w garnku i odstawiam na noc.
Rano, podgrzewam garnek z zawartością do ok. 50-60 stopni (tak gorąco, aby parzyło w palce, ale nie gotowało się).
Blenduje miksturę i przelewam przez gazę, odciskając wiórki.
Powstałe mleko przelewam do butelki lub słoika, w miarę dostępności używam głownie szklanych naczyń. W lodówce mleczko się rozwarstwi, co jest normalnym procesem, więc najlepiej przed użyciem wstrząsnąć.
Smacznego!
W jakich kombinacjach mleczko kokosowe smakuje Wam najbardziej?
My latem najczęściej wkomponowujemy je w koktaile owocowe, baza do gotowania kasz i płatków.
Polecam również przepis na pyszny i prosty koktail malinowy.
ND CCN Joanna Brejecka-Pamungkas
Komentarze
Krynia
Mam pytanie o tą wodę co jest wewnątrz brązowego kolosa czy ona jest podobna tzn ma podobne właściwości. Bo często mąż kupuje kokosy i czasem ta woda się marnuje
ND CCN Joanna Brejecka-Pamungkas
Woda wewnatrz kokosa jest niezwylke wartościowa, pod żadnym pozorem proszę jej nie wylewać. Woda kokosowa jest bogata w niezbędne dla organizmu składniki tj. magnez, potas, wapń, fosfor oraz witaminy z grupy B. Znakomicie nawadnia gdyż jej poziom elektrolitów jest niemalże indentyczny jak w osoczu krwi ludzkiej.
Może pani przygotować własne mleczko przez zblendowanie wody oraz miąszu kokosa.
pozdrawiam