Dlaczego w kurkach nie znajdziemy robaków?

Dlaczego w kurkach nie znajdziemy robaków?

Pieprznik jadalny zwany inaczej kurką ma wyjątkowe właściwości, i wyróżnia się spośród innych grzybów. Kurki szeroko stosowane były w medycynie ludowej, jako środek usuwający pasożyty ludzkie.

Ponadto, od starożytności były stosowane, jako środek poprawiający pracę wątroby, narządu wzroku, również łagodzi stany zapalne spojówek, również usprawniają działanie układu odpornościowego.

Skąd takie wspaniałe właściwości?

Ich skład chemiczny jest bardzo urozmaicony: są w nich witaminy tj. A, E, C, PP, D, B1, B2 oraz minerały tj. wapń, magnez, sód, potas, fosfor, chlor siarka, żelazo, mangan, fluor, oraz duże ilości miedzi i cynku. Ponadto, zawiera składnik hitinmannoza, który jest również wykorzystywany w przemyśle farmaceutyczny i ma właściwości paraliżujące układ nerwowy pasożytów.  

W składzie chemicznym kurek znajdziemy również kwas trametonolinowy, który ma właściwości antyoksydacyjne oraz wspiera regeneracje wątroby.

W jaki sposób skorzystać z tak niesamowitych właściwości kurek, które są teraz wszechobecne w lasach i nas straganach?

Jeśli chcemy skorzystać z ich niesamowitych właściwościach antyseptycznych, nie należy ich poddawać wyższej temperaturze powyżej 55 stopni.

Są dwa sposoby, aby wykorzystać ich właściwości:

  • sporządzić nalewkę z grzybów,
  • ususzyć kurki na słońcu lub w niskich temperaturach w piekarniku lub suszarce. Po wysuszeniu najlepiej zmielić w młynku i przechowywać w szczelnie zamkniętym, szklanym pojemniku w ciemnym miejscu.

I posypywać na kanapki, surówki, sałatki, takie potrawy, które nie są gorące.

 

ND CCN Joanna Brejecka-Pamungkas

Dodaj komentarz
Script logo
Zadaj pytanie