Dieta wg św. Hildegardy z Bingen

W Hildegardowej nauce o odżywianiu produkty spożywcze nie są podzielone na kategorie ze względu na zawarte w nich witaminy, minerały czy mikroelementy, ale z uwagi na ich subtelne działanie. Według św. Hildegardy, wszystko co istnieje na ziemi działa na nas w szczególny sposób. Chodzi o to by świadomie wybierać pożywienie, czyli pokarm dla ciała, duszy i umysłu – trzech płaszczyzn, które są ze sobą nierozerwalnie związane i wzajemnie od siebie zależne. Jesteśmy zdrowi, pełni wigoru i radości gdy te trzy obszary harmonijnie ze sobą współpracują. 

Nie jest więc bez znaczenia jakie produkty wybieramy. Człowiek jest tym, co je. Do spraw odżywiania należy przywiązywać szczególną wagę. Dbałość o zachowanie właściwej miary i nieprzerwanie dążenie do zachowania równowagi przynoszą efekty w postać dobrego samopoczucia i i radości życia. Posiłek zjedzony z umiarem wzmacnia i zapewnia energię do działania. Natomiast jeśli po jedzeniu czujemy się zmęczeni i ociężali to znaczy że naturalne potrzeby zostały zachwiane.
Nie łatwo jest samodzielnie sterować własną dieta aby zachowywać odpowiednie proporcje dotyczące obfitości spożywanych posiłków jak również ich różnorodności. Często samodzielnie trudno jest wyważyć tak wiele parametrów, jednak gdy udaje się to z pomocą specjalisty, co obserwuje u wielu moich klientów, skutkuje to lepszym samopoczuciem, poprawą odporności, redukcją wielu dolegliwości zdrowotnych. Efekty które obserwuje najczęściej to obniżenie poziomu cholesterolu, znacznie niższa zapadalność na infekcje górnych dróg oddechowych, redukcja reakcji alergicznych, znacznie poprawią się kondycja i wygląd skóry, włosów i paznokci oraz wiele więcej,

Jeśli chcesz czuć się lepiej i żyć zdrowiej zapraszam do kontaktu.
Script logo
Zadaj pytanie