Ciasteczka marchwio-jabłkowe

 

Są pyszne i soczyste, można je jeść prawie bezkarnie, wykorzystacie do ich wykonania sezonowo dostępne produkty i dzieci je docenią. Moja czterolatka bardzo je lubi :)

Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 ciasteczek.

 

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 średni banan
  • 1 jabłko
  • 5 łyżek płatków owsianych górskich
  • 3 łyżki  płatków jaglanych
  • 2 łyżki nasion chia
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich posiekanych dość grubo
  • 3 łyżki nasion dyni
  • 5 suszonych moreli drobno posiekanych
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • szczypta kurkumy, imbiru oraz cynamonu

 

Banany rozgnieść na papkę, surową marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i dodać do banana. Dodać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie.

Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia, łyżką formować małe placuszki, ułóż je na blaszce, piecz przez ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni C.

 

Smacznego :)

P. S. Czekam na informacje jak Wam smakowały

 
Polecam też zapoznanie się z przepisem na kule mocy - smaczny zastrzyk energii oraz na wiosenne placuszki jaglane.

 

Komentarze

Rosaline

Ciastka to zawsze dobra opcja. :)

zielona Karuzela

Uwielbiam takie przepisy. A połączenie marchewki i jabłka brzmi super :) Muszę spróbować :)

jaglusia

Muszą być pyszne!:)
https://jaglusia.wordpress.com/

mgr Joanna Brejecka-Pamungkas

U nas ciasteczka zadowoliły wyrafinowane podbienie naszej córeczki. Moim zdaniem są bardzo smakowite, świetnie nadają się na lekkie śniadanie a mogą być również znakomitą przekąską.

Dodaj komentarz
Script logo
Zadaj pytanie