Buraczane Czekoladowe Pyszności

Zdrowe ciasto czekoladowe, czyż nie jest to marzenie każdej z nas.

Ten przepis bardzo się sprawdził u nas na imprezie rodzinnej mam nadzieje, że wasz wypiek również zbierze tyle pochebstw.

Zapraszam:

 

Składniki:

  • 1,5 szklanki puree z buraka
  • ½ szklanki oleju kokosowego
  • 1 szklanka mleka kokosowego (lub innego, jeśli nie przepadacie za kokosowym)
  • 2/3 szklanki słodu, ja dodałam miód, ale możecie również użyć ksylitolu, syropu z agawy, daktylowego lub innego
  • 80 g jak najbardziej gorzkiej czekolady rozpuszczonej

I suche składniki:

  • 2 szklanki dowolnej mąki, ja użyłam mieszanki mąk migdałowej, kasztanowej, orkiszowej i ryżowej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Buraki – gwiazdę tego dania można upiec, lub ugotować.  Poczekać aż ostygnie, obrać i najlepiej zblendować na gładką masę.

Połączyć mokre składniki z burakami oraz dodać suche i wymieszać dokładnie.

Przelać jednolitą masę do blaszki wyłożonej papierem i piec w przez ok. 40 minut w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopni Celsjusza.

Po upieczeniu można pozostawić ciasto do wystygnięcia w piekarniku. Po czym obficie posypać orzechami i polać roztopioną czekoladą gorzką.

 

Smacznego :)

ND CCN Joanna Brejecka-Pamungkas

 

Jeżeli nie natrafiłeś/łaś jeszcze na przepis na bulion mocy polecam go serdecznie. Jest to zupa, która stawia na nogi w okresie przeziębienia.

 

Dodaj komentarz
Script logo
Zadaj pytanie