144 Powody dla których cukier rujnuje nasze życie

(by Nancy Appleton)

Oprócz zaburzenia równowagi homeostazy organizmu, nadmiar cukru może spowodować szereg innych istotnych konsekwencji. Poniżej znajduje się lista niektórych konsekwencji spożywania cukru i jego produktów z różnych czasopismach medycznych i innych publikacji naukowych.


Przeczytaj je uważnie zanim sięgniesz po kolejny batonik…

1. Cukier może osłabić układ odpornościowy.
2. Cukier zaburza równowagę mineralną w organizmie.
3. Cukier może powodować nadpobudliwość, niepokój, trudności z koncentracją i marudność u dzieci.
4. Cukier może powodować znaczny wzrost stężenia trójglicerydów.
5. Cukier przyczynia się do zmniejszenia sił obronnych przed zakażeniem bakteryjnym (choroby zakaźne).
6. Cukier powoduje utratę elastyczności tkanki łącznej i funkcji.
7. Cukier obniża lipoproteiny o dużej gęstości.
8. Cukier prowadzi do niedoboru chromu.
9. Cukier prowadzi do raka jajników.
10. Cukier może zwiększać stężenie glukozy na czczo.
11. Cukier powoduje niedobór miedzi.
12. Cukier zakłóca wchłanianie wapnia i magnezu.
13. Cukier może osłabić wzrok.
14. Cukier podnosi poziom neuroprzekaźników: dopaminy, serotoniny i noradrenaliny.
15. Cukier może spowodować hipoglikemię.
16. Cukier może powodować zakwaszenie przewodu pokarmowego.
17. Cukier może spowodować gwałtowny wzrost poziomu adrenaliny u dzieci.
18. Zaburzenia wchłaniania cukru są częste u pacjentów z dysfunkcją jelita grubego.
19. Cukier może powodować przedwczesne starzenie.
20. Cukier może prowadzić do alkoholizmu.
21. Cukier może powodować próchnicę.
22. Cukier przyczynia się do otyłości.
23. Wysokie spożycie cukru zwiększa ryzyko choroby Crohna i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.
24. Cukier może powodować zmiany często można znaleźć w osoby z wrzodami żołądka lub dwunastnicy.
25. Cukier może powodować zapalenie stawów.
26. Cukier może powodować astmę.
27. Cukier bardzo wzmaga niekontrolowany wzrost Candida albicans (drożdżycy).
28. Cukier może powodować kamicę żółciową.
29. Cukier może powodować choroby serca.
30. Cukier może powodować zapalenie wyrostka robaczkowego.
31. Cukier może spowodować stwardnienie rozsiane.
32. Cukier może powodować hemoroidy.
33. Cukier może powodować żylaki.
34. Cukier może podnieść glukozy i insuliny.
35. Cukier może prowadzić do chorób przyzębia.
36. Cukier może przyczynić się do osteoporozy.
37. Cukier przyczynia się do zakwaszenia śliny.
38. Cukier może powodować zmniejszenie wrażliwości na insulinę.
39. Cukier może obniżać ilość witaminy E (alfa-tokoferolu) we krwi.
40. Cukier może powodować spadek hormonu wzrostu.
41. Cukier może podnieść poziom cholesterolu.
42. Cukier może spowodować wzrost ciśnienia skurczowego.
43. Cukier może powodować senność i zmniejszoną aktywność u dzieci.
44. Wysokie spożycie cukru zwiększa końcowych produktów zaawansowanej glikacji.
45. Cukier może zaburzać wchłanianie białka.
46. Cukier powoduje alergie pokarmowe.
47. Cukier może przyczyniać się do rozwoju cukrzycy.
48. Cukier może spowodować zatrucie w czasie ciąży.
49. Cukier może przyczynić się do wyprysku u dzieci.
50. Cukier może powodować choroby układu krążenia.
51. Cukier może osłabić struktury DNA.
52. Cukier może zmienić strukturę białka.
53. Cukier postarza skórę zmieniając strukturę kolagenu.
54. Cukier może powodować zaćmę.
55. Cukier może powodować rozedmę płuc.
56. Cukier może być przyczyną miażdżycy.
57. Cukier może promować wysokości lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL).
58. Wysokie spożycie cukru może wpłynąć niekorzystnie na fizjologiczną homeostazę wielu układów w organizmie.
59. Cukier obniża zdolność enzymów do funkcji.
60. Spożycie cukru jest wyższe u osób z chorobą Parkinsona.
61. Cukier może spowodować trwałe zmiany sposobu działania białek w organizmie.
62. Cukier może zwiększyć rozmiar wątroby poprzez podział komórek wątroby.
63. Cukier może zwiększyć ilość tłuszczu w wątrobie.
64. Cukier może zwiększyć rozmiar nerek i powodować zmiany patologiczne.
65. Cukier może doprowadzić do uszkodzenia trzustki.
66. Cukier może zwiększać zatrzymanie płynów w organizmie.
67. Cukier jest wrogiem # 1 wypróżnienia.
68. Cukier może powodować krótkowzroczność.
69. Cukier może zagrozić wyściółce naczyń krwionośnych.
70. Cukier może prowadzić do kruchości ścięgien.
71. Cukier może powodować bóle głowy, w tym migreny.
72. Cukier odgrywa rolę w raku trzustki u kobiet.
73. Cukier może powodować zaburzenia uczenia się u dzieci w wieku szkolnym.
74. Cukier może powodować wzrost delta, alfa i theta fal mózgowych.
75. Cukier może powodować depresję.
76. Cukier zwiększa ryzyko raka żołądka.
77. Cukier przyczynia się do niestrawności.
78. Cukier może zwiększać ryzyko wystąpienia dny moczanowej.
79. Cukier może zwiększać stężenie glukozy w doustnym teście tolerancji glukozy na spożycie węglowodanów złożonych.
80. Cukier może powodować wzrost insuliny u człowieka spożywającego w diecie dużo cukru w porównaniu do diet o niskiej zawartości cukru.
81 Cukier rafinowany w diecie może zmniejszyć zdolność uczenia się.
82. Cukier może powodować mniej skuteczne funkcjonowanie dwóch białek we krwi, albuminy i lipoproteiny, które mogą zmniejszyć zdolność organizmu do obsługi tłuszczu i cholesterolu.
83. Cukier może przyczynić się do choroby Alzheimera.
84. Cukier może powodować przyczepność płytek krwi.
85. Cukier może powodować zaburzenia równowagi hormonalnej.
86. Cukier może prowadzić do powstawania kamieni nerkowych.
87. Cukier może prowadzić do tego, że podwzgórze staje się bardzo wrażliwe na różnego rodzaju bodźce.
88. Cukier może prowadzić do zawrotów głowy.
89. Dieta bogata w cukier może powodować wzrost wolnych rodników i stresu oksydacyjnego.
90. Wysoki poziom sacharozy w diecie pacjentów z chorobą naczyń obwodowych znacznego zwiększenia adhezji płytek krwi.
91. Dieta o wysokim poziomie cukru może prowadzić do raka dróg żółciowych pokarmowego.
92. Cukier karmi raka.
93. Cukier może powodować nowotwór wątroby.
94. Wysokie spożycie cukru może prowadzić do znacznego skrócenia ciąży wśród młodzieży.
95. Cukier spowalnia czas podróży przez przewód pokarmowy.
96. Cukier zwiększa stężenie kwasów żółciowych w kale i enzymów bakteryjnych w jelicie grubym. To może modyfikować żółć prowadząc do produkcji związków rakotwórczych i raka jelita grubego.
97. Cukier powoduje wzrost estradiolu (najsilniejszych postaci estrogenu) u mężczyzn.
98. Cukier łączy i niszczy fosfatazy, enzymu, który powoduje, że proces trawienia jest trudniejszy.
99. Cukier może być czynnikiem ryzyka raka pęcherzyka żółciowego.
100. Cukier jest substancją uzależniającą.
101. Cukier może odurzać, podobnie jak alkohol.
102. Cukier może zaostrzyć PMS.
103. Cukier podawany wcześniakom może mieć wpływ na ilość dwutlenku węgla, które produkują.
104. Zmniejszenie spożycia cukru może zwiększyć stabilność emocjonalną.
105. Organizm metabolizuje cukier produkując od 2 do 5 razy więcej tłuszczu we krwi, niż ze skrobi.
106. Szybkie wchłanianie cukru sprzyja nadmiernemu spożyciu żywności u osób otyłych.
107. Cukier może pogorszyć objawy nadpobudliwości dzieci z zaburzeniami koncentracji uwagi (ADHD).
108. Cukier wpływa niekorzystnie na skład elektrolitów w moczu.  
109. Cukier może spowolnić funkcjonowanie nadnerczy.
110. Cukier może wywoływać nieprawidłowe procesy metaboliczne u osób zdrowych jak i dotkniętych chorobami przewlekłymi.
111. Cukier może zmniejszyć dotlenienie mózgu.
112. Wysokie spożycie sacharozy może być ważnym czynnikiem ryzyka raka płuc.
113. Cukier zwiększa ryzyko wystąpienia polio.
114. Wysokie spożycie cukru może powodować napady padaczkowe.
115. Cukier powoduje wzrost ciśnienia krwi u osób otyłych.
116. Na oddziałach intensywnej terapii, ograniczenie cukru ratuje życie.
117. Cukier może powodować śmierć komórek.
118. Cukier może zwiększyć ogólną ilość spożywania pokarmów.  
119. W poprawczakach, dzieci które zostały umieszczone na diecie niskocukrowej, wystąpił 44% spadek zachowań antyspołecznych.
120. Cukier może prowadzić do raka gruczołu krokowego.
121. Cukier odwadnia noworodki.
122. Cukier zwiększa poziom estradiolu u młodych mężczyzn.
123. Cukier może powodować obniżenie masy urodzeniowej dziecka.
124. Większe spożycie rafinowanego cukru jest związany z gorszym rokowaniem wyleczenia schizofrenii.
125. Cukier może podnosić poziom homocysteiny we krwi.
126. Słodkie przekąski zwiększają ryzyko raka piersi.
127. Cukier jest czynnikiem ryzyka raka jelita cienkiego.
128. Cukier może przyczyniać się do nowotworu langologicznego.
129. Cukier powoduje retencje wody i soli.
130. Cukier może przyczyniać się do łagodnej utraty pamięci.
131. Wraz ze wzrostem cukru w diecie dzieci w wieku 10 lat, jest liniowy spadek w spożyciu wielu niezbędnych substancji odżywczych.
132. Cukier może zwiększyć całkowitą ilość konsumowanej żywności.
133. Cukier może powodować endometriozę.
134. Cukier powoduje zaparcia.
135. Cukier powoduje żylaki.
136. Cukier może prowadzić do zaniku mózgu u kobiet z cukrzycą i w stanie przedcukrzycowym.
137. Cukier może zwiększać ryzyko raka żołądka.
138. Cukier może przyczynić się do rozwoju zespołu metabolicznego.
139. Spożycie cukru przez kobiety w ciąży zwiększa ryzyko wad cewy nerwowej u zarodków.
140. Cukier może być czynnikiem zaostrzającym astmę.
141. Im wyższe spożycie cukru tym większa szansa na zachorowanie na zespół jelita drażliwego.
142. Cukier ma negatywny wpływ na funkcjonowanie centralnego systemu nerwowego.
143. Cukier może powodować raka odbytnicy.
144. Im więcej napojów bezalkoholowych, soków owocowych i słodkich przekąsek człowiek spożywa, tym niższa wartość lipoprotein o dużej gęstości (HDL).

Dodaj komentarz
Script logo
Zadaj pytanie